Káva je zemědělský produkt.
Káva je keř.
Káva je strom.
Káva je ovoce.
Roste po skupině a to buď na keři, kterej dosahuje výšky kolem 6m a nebo na stromě, kterej může mít až 15 m.
Káva je z 50% celulóza – vláknina, dřevo. Zbytek jsou aromatický látky a voda. Kávový aromatický látky nejsou rozpustný jako např. u čaje, ale jsou velice důležitý, proto se káva praží, aby došlo ke karamelizaci a umožnila se extrakce vytvořená z olejových substancí.
Kávová semena jsou plody rostliny zvané Coffea. Vypadají tak trochu jako naše višeň a to jak tvarem, tak barvou. Rozdíl je v tom, že my jíme dužinu a pecku vyhazujeme, ale u kávy je tomu naopak.
Plod se tedy skládá z dužiny a pecky.
Plod se tedy skládá z dužiny a pecky.
Kávová dužina je jen voda – odpad, která po sléze slouží jako hnojivo. Za to pecka, ta se suší na slunci dokud nepraskne, a tam se schovávají dvě naproti sobě položená zrna.
Káva je z 50% celulóza – vláknina, dřevo. Zbytek jsou aromatický látky a voda. Kávový aromatický látky nejsou rozpustný jako např. u čaje, ale jsou velice důležitý, proto se káva praží, aby došlo ke karamelizaci a umožnila se extrakce vytvořená z olejových substancí.
Všechny druhy kávy se před pražením jeví jako pevný zrno (nerozdrtíte jej v prstech,) ale po upražení se zrnu změní barva, zvětší svůj objem a hlavně zkřehne.
Káva oxiduje, proto se zbytky zrnkový kávy schovávají, jsou pro lidský tělo těžko stravitelný.
Káva oxiduje, proto se zbytky zrnkový kávy schovávají, jsou pro lidský tělo těžko stravitelný.
Káva se pěstuje po celým světě a jejím pěstováním a zpracováním se zabývá více jak 25 mil. lidí. Jde tedy o velice výnosný artikl.
Největším producentem kávy je Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie.
Největším producentem kávy je Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie.
páni, to jsem netušila! zajímavý! miluju kávu!:)
Já to taky nevěděla, musela jsem jít na kurz ;D
Já to taky nevěděla, musela jsem jít na kurz ;D