To už jste asi někde viděli, co?
A víte, co to vůbec znamená?
![]() |
r= robusta, m=arabica+robusta, a=arabica |
Na světě je známo přes 70 druhů káv.
Nejznámější a nejrozšířenější druhy jsou Arabica a Robusta.
Co to teda znamená, když pijete 100% Arabicu a jakej je rozdíl mezi Arabicou a Robustou?
Pro lepší pochopení a přehled jsem Vám vyrobila tabulku:
Obecně platí, že čím vyšší nadmořská výška tím je káva aromatičtější.
Když někde uvidíte nápis „100% Arabica“ znamená to, že pijete kyselejší, výraznou a kvalitnější kávu. Kvalita kávy ovšem záleží na víc faktorech než jen na podílu Arabicy a Robusty. Celkový proces sklizně, pražení, uchování, namletí je rozhodující, takže vůbec nezavrhujte ten typ kávy, který není 100% Arabica.
Já mám právě daleko raději, když tam Robusta je, neboť káva je zase víc rozmanitější a objevím v ní daleko víc chutí.
Můj oblíbený poměr je tedy 80/20 = 80% Arabica + 20% Robusta.
Proč se teda Robusta vůbec používá, když je míň kvalitní a není tak chuťově dobrá?
- je levnější
- je míň náročná
- obsahuje víc kofeinu
- je „lepší“ pro výrobu instantní kávy
![]() |
|
|
A co vy? Chutná Vám „stoprocentka“ nebo dáváte přednost podílu jako já?