TAKŽE, KTERÝ KAFE TEDA?

Chodím dost často po kavárnách. 
Zkoumám, jak zacházejí s mlýnkem, jak hrubě mají namleto, jak tence jim teče proud vody z kávovaru, jak dlouho teče, jak vypadá créma, jak kafe voní a dalších tisíc věcí.
Nic mě ale nedokáže tak naštvat jak to, když si objednám a obsluha mi přinese naprosto něco jinýho. 
Ani ne tak pro laiky, kterým kafe chutná a moc neřeší všechno ostatní, tak spíš pro ty, kteří si chtějí být jistější, chtějí o kávě trochu víc vědět a hlavně pro kavárny, který mají v tomto mezery (možná byste se divili, kolik jich v Brně je!), tak jsem sestavila tento velice jednoduchej tahák.
Dokonce jsem si i trochu pohrála a aby to bylo ještě jednodušší, tak jsem to namalovala.
Tady jsou základní kávové nápoje na základě Espressa:

1. Ristretto – Espresso šálek (60-90ml) + 20ml Espressa

2. Espresso – Espresso šálek + 30ml Espressa
Espresso Macchiato – Espresso šálek + 30ml Espressa + pěna
Espresso Doppio – nebo-li dvojité Espresso. Espresso šálek nebo Cappucino šálek (150-180ml) + 60ml Espressa
3. Cappuccino – Cappuccino šálek + 30ml Espressa + pěna
4. Caffe Latté – Caffé Latté šálek (280-330ml) + 30ml Espressa + pěna
5. Latté Macchiato – vysoká sklenice (250ml a více) + teplý mlíko (min. 200ml) + 30ml Espressa + pěna
6. Lungo – tzv. dlouhé Espresso. Espresso šálek + 30ml Espressa + voda (v poměru 1:1)
7. Americano – tzv. velké Espresso. Cappuccino šálek + 30ml Espressa + voda (v poměru 1:5)

Největším českým omylem je si objednat „Preso, Expreso nebo Piccolo“. Ani jedno prakticky neexistuje. Navíc když si v Maďarsku objednáte „Piccolo“ dostanete malý pivo a když v Itálii řeknete, že chcete „Presso“ tak vám rozumět nebudou. Presso je totiž předložka „u“ nebo znamená slovo „blízko“. 
Tak pozor na to! .)

MOHLO BY SE TI TAKY LÍBIT

Žádné komentáře

Napsat komentář