CO JE TO KÁVA?


Káva je zemědělský produkt. 
Káva je keř. 
Káva je strom. 
Káva je ovoce.

Roste po skupině a to buď na keři, kterej dosahuje výšky kolem 6m a nebo na stromě, kterej může mít až 15 m. 

Kávová semena jsou plody rostliny zvané Coffea. Vypadají tak trochu jako naše višeň a to jak tvarem, tak barvou. Rozdíl je v tom, že my jíme dužinu a pecku vyhazujeme, ale u kávy je tomu naopak.
Plod se tedy skládá z dužiny a pecky. 
Kávová dužina je jen voda – odpad, která po sléze slouží jako hnojivo. Za to pecka, ta se suší na slunci dokud nepraskne, a tam se schovávají dvě naproti sobě položená zrna.


Káva je z 50% celulóza – vláknina, dřevo. Zbytek jsou aromatický látky a voda. Kávový aromatický látky nejsou rozpustný jako např. u čaje, ale jsou velice důležitý, proto se káva praží, aby došlo ke karamelizaci a umožnila se extrakce vytvořená z olejových substancí. 
Všechny druhy kávy se před pražením jeví jako pevný zrno (nerozdrtíte jej v prstech,) ale po upražení se zrnu změní barva, zvětší svůj objem a hlavně zkřehne. 
Káva oxiduje, proto se zbytky zrnkový kávy schovávají, jsou pro lidský tělo těžko stravitelný. 

Káva se pěstuje po celým světě a jejím pěstováním a zpracováním se zabývá více jak 25 mil. lidí. Jde tedy o velice výnosný artikl.
Největším producentem kávy je Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie.

MOHLO BY SE TI TAKY LÍBIT

Žádné komentáře

Napsat komentář